Plannenmaker durft risico te nemen

Zien bouwen, doet kopen
26 december 2023 – Weer gaat de bouw van woningen in Brandevoort beginnen terwijl er niet genoeg huizen zijn verkocht. De plannenmaker neemt zelf meer risico. Hij deed dat eerder ook al, met succes.

Zien bouwen, doet kopen blijkbaar. “We zien dat het werkt. Als we bekendmaken dat we echt gaan bouwen, is dat een positief signaal. Het geeft vertrouwen. Kopers weten waar ze aan toe zijn en voor geïnteresseerden kan het een reden zijn om de stap te zetten”, zegt Robert Hellings van Wij Bouwen Brandevoort.

In juli maakte hij bekend te starten met de bouw van 41 woningen in het plan Woon Heerlijk Hazenwinkel, het nieuwe witte dorpje in de Helmondse wijk Brandevoort. Om dat mogelijk te maken, moest hij zelf garant staan voor de niet-verkochte woningen. Normaal gesproken wordt er namelijk pas iets gebouwd al voor 70 procent een koper is gevonden. Anders is het financiële risico veel te groot. Onder het mom ‘stilstand in de bouw is voor niemand goed’ besloot Hellings zelf meer financieel risico te nemen. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Van de 41 woningen is er op dit moment maar één niet verkocht.

Bouwstart geeft impuls
Met de volgende 27 woningen in dezelfde vuurt gaat hij nu hetzelfde doen. Voor het niet-verkochte aandeel geeft Hellings garantie. Hij is ervan overtuigd dat een bouwstart een impuls geeft aan de verkoop. “We moeten er harder aan trekken, maar ik vertrouwen in de markt. We zijn niet meer in een week uitverkocht zoals een paar jaar terug, maar het gaat echt niet slecht met de nieuwbouw.”

De mensen die al besloten hadden een woning te kopen zijn met een kerstkaart op de hoogte gebracht van het goede nieuws. Eind februari, begin maart wordt begonnen met het grondwerk. Rond de zomer van 2025 kunnen de woningen dan klaar zijn.

 

 

Zo stoomt Hellings gestaag door in Brandevoort. De vergunningsaanvragen voor de volgende 106 woningen in Woon Heerlijk Hazenwinkel zijn de deur uit. Het wordt een mix van koop, vrije sector en middenhuur. Waarschijnlijk gaat eind volgend jaar de schop de grond in.

Hellings’ bedrijf werkt al jaren aan een heleboel plannen om de wijk aan de westkant van Helmond af te bouwen. Het gaat momenteel wel in een rustiger tempo. Na een periode van oververhitting is de huizenmarkt wat afgekoeld. Niettemin blijft de vraag naar nieuwe woningen onverminderd groot. De ontwikkelaar is ook nog bezig met een paar blokken in De Veste, het centrum van Brandevoort. Hij verwacht dat dat deel van de wijk over drie jaar af is. “Eerst hadden we grote aantallen. Nu werken we steeds met clusters van ongeveer vijftig woningen.”

Bron: ED

 

Winterse impressie van de woningen in Hazenwinkel, in de Helmondse wijk Brandevoort.