en1z7yejj0ce6i1psb201wf1784ktf
Foto: Robert Hellings van Cedrus Vastgoed. © FotoMeulenhof/Sem Wijnhoven
Bron: ED.nl
Door: Bianca Clerx ED
HELMOND – Nog maar tien jaar, dan is Brandevoort af. Cedrus Vastgoed uit Beek en Donk neemt verreweg het grootste deel van de plannen in de Helmondse wijk voor zijn rekening. Hoe een kleine speler in de vastgoedwereld een grote werd.
Gemiddeld honderd woningen per jaar wil Cedrus Vastgoed de komende tien jaar in Brandevoort bouwen. ,,Dat is geen monsterklus, hoor”, zegt Robert Hellings, de man achter Cedrus Vastgoed. ,,Het zijn steeds drie projecten die tegelijkertijd lopen.” Er wordt een plan ontwikkeld, er is een project in de verkoop en er is er een in aanbouw.
De vastgoedcrisis ligt een tijdje achter ons. Er is veel vraag naar nieuwe huizen. Van vervelende stofjes die bouwplannen vertragen hebben ze in Brandevoort geen last. In rap tempo wordt de wijk aan de westkant van Helmond de komende jaren afgebouwd. De Veste, het hart van de wijk, wordt afgerond en de zogenoemde ‘Buitens’ Liverdonk en Hazenwinkel worden bebouwd. De Ontwikkelingscombinatie Cedrus-Adriaans Brandevoort VOF zal het gros van die woningen ontwikkelen en realiseren. In De Veste worden momenteel Blokken 10 en 19 gebouwd. Blok 24 is het eerste project dat Cedrus vanaf het begin heeft opgepakt en bestaat uit appartementen en gezinswoningen. Buurtschap Hazenwinkel ligt op de tekentafel. ,,Het wordt iets bijzonders’’, zegt Hellings. ,,Het thema is een wit dorpje met statige bomenlanen en autoluwe delen met veel groen en doet denken aan Thorn en Brugge.’’
Het bedrijf van ontwikkelaar Robert Hellings, de doener en het gezicht van de ontwikkelingscombinatie, en Raymond Adriaans (de partner op de achtergrond) wil er de vaart in houden. ,,De markt is goed, de kopers zijn er. De gemeente wil snel woningen. Ik wil laten zien wat er kan. Natuurlijk moet ik geld verdienen. Maar het geeft vooral een kick als een project lukt.”
Kaarten opnieuw schudden
De voor velen nog onbekende ontwikkelaar uit Beek en Donk die in Helmond woont, is in korte tijd een grote speler geworden. Voor Hellings (51) kwam alles in een stroomversnelling toen hij eerder dit jaar de aandelen van bouwer Hurks in Brandevoort overnam. In de Helmondse nieuwbouwwijk vormde het Eindhovense Hurks jarenlang een bouwcombinatie met Adriaans Aannemersbedrijf in Helmond. Toen het aannemersbedrijf vorig jaar failliet ging, ontstond er ruimte om de kaarten opnieuw te schudden.
,,Daar wil ik partner worden, dacht ik. Begin dit jaar ben ik in gesprek gegaan met Hurks en binnen een paar maanden was het rond”, vertelt Hellings. Hurks stapte uit de samenwerking met Adriaans – de ontwikkeltak was niet failliet – en Hellings nam die plek over.
Je zou kunnen zeggen dat Hellings op het juiste moment op een rijdende trein is gesprongen. In Brandevoort is al het nodige voorwerk gedaan; voor een aantal gebieden zijn de vergunningen en bestemmingsplannen geregeld en ligt de grond te wachten op bouwers. Maar er moet ook nog veel werk verzet worden. Totdat alle zesduizend woningen over een jaar of tien klaar zijn zal Hellings constant projecten hebben lopen in Brandevoort. Ontwikkelen, verkopen, bouwen…
Dit overzicht heeft het ED samengesteld op basis van gegevens van de gemeente Helmond en Cedrus.
De blokken met omcirkelde nummers zijn projecten die Ontwikkelingscombinatie Cedrus-Adriaans Brandevoort VOF ontwikkelt. © Wendy van de Rijt/ED, luchtfoto Maps4News, impressies Cedrus
Geen ingewikkelde overlegstructuren
Alle plannen beginnen met een thema en Hellings zelf, die een idee ontwikkelt en partijen zoekt met wie hij dat gaat uitwerken. Bij ieder project verzamelt hij een team van adviseurs, architecten, bouwers en makelaars. ,,Ieder project is als het ware een bedrijfje”, legt hij uit. ,,Grond geleverd, bedrijfje inrichten, kopers zoeken. Tijd, risico en geld moet ik bewaken”, vat Hellings zijn werkwijze samen. ,,Met Cedrus ben ik onafhankelijk en flexibel. Heb geen last van ingewikkelde overlegstructuren of andere ballast.”
Alle bouwbedrijven kunnen nu in aanmerking komen om mee te bouwen in Brandevoort. Voorheen werd alles door Hurks-Adriaans gebouwd. Kan de aannemer niet aan de slag op het moment dat Cedrus dat wenst, dan wordt een andere bouwer gezocht voor dat ene project. Het bouwen in de wijk kan zo voortdurend doorgaan.
Brandevoort en Hellings zijn overigens geen vreemden voor elkaar. In 1997 ging hij bij Bouwfonds Woningbouw werken. Daar leerde hij het ontwikkelvak en werkte mee aan de ontwikkeling van het eerste deel van Brandevoort, de zogenoemde Vinex-wijk waar architecten als Rob Krier en Christoph Kohl bij betrokken waren.
6000
Als Brandevoort over ongeveer tien jaar klaar is, staan er 6000 woningen: 4500 ten zuiden van het spoor en 1500 aan de noordkant. Aan de zuidkant staan er al zo’n 3750. De resterende 750 worden tot medio 2025 gerealiseerd door Cedrus-Adriaans, WoCom, Van Wanrooij en de gemeente Helmond. Gepland zijn 200 sociale huurwoningen, de rest zijn vrijesector-huur of -koopwoningen en particuliere kavels.
Waar je in de rest van het land aan het einde van de vorige en begin deze eeuw saaie, kille nieuwbouwwijken zag ontstaan aan de rand van steden liet Helmond met Brandevoort zien dat het ook anders kon. Iemand bedacht daar dat je de Vinex-eis dat er per vierkante meter een minimum aantal huizen moest komen, niet letterlijk hoefde te nemen. En zo werd Brandevoort een soort vestingstadje met een gevarieerd stratenpatroon en grote verscheidenheid aan woningen. Met een dichter bebouwde Veste met hoogbouw en een winkelcentrum. En de Buitens als Schutsboom, Brand en Stepekolk die ruimer van opzet zijn, met meer groen en grotere huizen, waar het rustiger wonen is.
Slimme wijk
Bij Hellings latere werkgever Kalliste Woningbouwontwikkeling werd de Veste getekend. Daarna begon hij voor zichzelf. Verdiende zijn geld als ontwikkelaar en adviseur voor onder andere gemeentes en corporaties. In die jaren bouwde hij een enorm netwerk, ervaring en vertrouwen op. ,,Mijn kracht is dat ik weet hoe het werkt bij partijen in de bouwwereld.” Verder: ,,Ik ben ik. Nuchter. Grote bedrijven komen anders binnen. Ik hoef niet overal mijn stempel op te drukken. Mijn marktwaarde is mijn project.”
Inmiddels speelt Cedrus ook een grote rol in de ontwikkeling van de slimme wijk, Brainport Smart District. In het gebied tussen het spoor en de N270 moeten over een jaar of twee 1500 duurzaam gebouwde huizen verrijzen. Daar gaat Cedrus er zeker 350 van realiseren. Op korte termijn komen er bij de toekomstige slimme wijk alvast zo’n 500 tijdelijke woningen. Cedrus tekent voor de realisatie van 250 daarvan. Medio komend jaar wordt gestart met de bouw van de eerste 100 tot 150.
Met Brainport Smart District ‘ook de makers van de toekomst’
,,Als ik door het land reis, zie ik overal kleine Brandevoortjes oppoppen.” De Helmondse woon- en bouwwethouder Gaby van den Waardenburg vertelt dat het haar trots maakt dat de wijk, waar sinds eind jaren negentig aan gebouwd wordt, een voorbeeld is voor andere projecten. Ze roemt de verscheidenheid aan woningen en de uitstraling van de wijk. Door de jaren heen zijn plannen uitgesteld of aangepast, maar nooit zijn volgens haar concessies gedaan aan de kwaliteit.
Net als ontwikkelaar Cedrus is ook de gemeente gebaat bij snelheid, stelt ze. ,,De vraag naar woningen is groot. En het is een project waar we al lang mee bezig zijn, dus dat wil je een keer afronden.” Praktisch gezien: de gemeente heeft jaren geleden gronden gekocht om Brandevoort te bouwen en er wordt alleen geld verdiend als die verkocht worden.
Net zoals Helmond met Brandevoort pionierde op Vinexwijkgebied, zo is de stad ook vooruitstrevend bezig met de slimme wijk Brainport Smart District, zegt de wethouder. ,,Dat wordt iets bijzonders. Helmond is van oudsher een stad van makers, metaal en textiel. Hiermee laten we zien dat we innoveren, dat we ook de makers van de toekomst zijn.”