en1z7yejj0ce6i1psb201wf1784ktf

Deelgebieden in Brandevoort

Brandevoort is een wijk in het westen van Helmond, met een prachtige, opvallende architectuur. Wie de wijk van bovenaf bekijkt, herkent in De Veste meteen de stadswal van vroeger. Wie door de wijk loopt ziet het met eigen ogen: de prachtige bouwstijl, het bijzondere station en de groene Ecozone. Dat alles geeft Brandevoort een heel eigen gezicht en maakt het een bijzondere bestemming!

Wie in Brandevoort komt wonen, voelt zich al snel thuis. Brandevoorters hebben namelijk hart voor hun buurt en brengen samen de wijk tot leven. De Stichting Brandevoort in Actie zet met vele andere organisaties allerlei activiteiten en evenementen op. Zomaar een greep uit wat er op de jaarlijkse agenda staat: Dickensnight, Scoutingclub, Zonnebrandfestival, Fietstocht, Golfdag Brandevoort, Brandoween en de Brandevoorterdag. Evenementen waaraan zo’n beetje heel Brandevoort deelneemt. Voor iedereen, jong en oud, alleen of in groepsverband is er wel iets te doen. Dat maakt Brandevoort echt bijzonder. In welke nieuwbouwwijk vind je zoveel samenhang, is er zoveel te doen en slaan zoveel mensen de handen ineen om er iets van te maken?


De Veste

Het hart van Brandevoort is de Veste met zijn smalle straatjes en statige woonhuizen, omringd door water en groen. Het beeld van een ‘oud’ nostalgisch dorpje ontstaat hier. In de Veste hebben de woningen verschillende gevels. Het straatbeeld is compact, de woningen zijn dichter op elkaar gebouwd, lang geleden lijkt ineens heel dichtbij. De woningen in de Veste zijn traditioneel van bouw maar eigentijds van karakter.

Stepekolk

Een bredere gevel en een hoog, rood dak kenmerken de woningen in Stepekolk. Ze doen je denken aan Brabantse langgevelboerderijen. Ook in Stepekolk is geen huis hetzelfde. De woningen zijn heerlijk ruim, al zie je dat niet direct van buiten. In de langgevelstijl zijn namelijk verrassende oplossingen toegepast voor de meest optimale inrichting. Variatie is ook hier weer het ‘toverwoord’. In Stepekolk hebben veel kopers van vrije kavels zelf hun woningen laten ontwerpen, binnen de grenzen van wat mag in dit deel van Brandevoort. Het resultaat is diversiteit in smaak en levensstijl die toch heel mooi samengaan.

Brand

Brand ligt het dichtst tegen de Veste aan. Dit deel van Brandevoort wordt van het hart gescheiden door de ecozone. Wie in dit ruim opgezette Buiten woont kan dus in de achtertuin genieten van water, buitenleven en natuur. De bouwstijl van de woningen in Brand benadert de koloniale stijl. In de gevels zie je veel houten elementen terug. In Brand zie je ook veel woningen met veranda’s en versieringen aan de gevels. Wonen in ‘de minst Brabantse van alle Buitens’ is omgeven met een licht en zonnig, haast exotisch tintje.

Liverdonk

Liverdonk is de meest jonge Buiten en centraal gelegen in Brandevoort. Ook deze buiten straalt dezelfde landelijke rust uit als die van de aangrenzende Buitens. Liverdonk heeft  een dorps karakter, met vrijstaande, halfvrijstaande en geschakelde woningen. In de vormgeving wordt veel vrijheid gelaten voor variatie op de traditionele dorpsarchitectuur. In dit deelplan heeft ook de school Mondomijn haar plek gekregen. De woningen voldoen aan de laatste eisen en zijn zeer energiezuinig!

Hazenwinkel

De Buiten Hazenwinkel, ten zuiden van De Veste en ten westen van Stepekolk, vormt de overgang van het dorpse centrumgebied naar het cultuurhistorisch en agrarisch landschap ten zuidwesten van Brandevoort. Hier overheerst de meer landelijke architectuur in een oase van ruimte en groen. Dit rustieke oord leent zich voor bewoners die de voorkeur geven aan een statig dorpspand met een eigen gezicht, in een plattelandsomgeving.

Schutsboom

De Buiten Schutsboom ligt ten oosten van De Veste. Statig en kindvriendelijk wonen tussen plantsoenen en speelveldjes, maar wel met alle voorzieningen van een stad en basisschool De Vendelier binnen handbereik.


Brainport Smart District

In 2017 is gestart met het formuleren van de ambitie van Brainport Smart District: een proeftuin voor de maatschappij van morgen. Dat is waar we aan werken in BSD. We ontwikkelen in het nieuwe deel van Brandevoort een wijk die smart, beter, mooier, veiliger en duurzamer is en die meer sociale samenhang heeft. Hoe ziet zo’n wijk eruit? Wie wonen daar? Wat voor soort huizen gaan we bouwen, hoe ziet het vervoer eruit en hoe leven we samen. In Brainport Smart District werken we dit uit en gaan we het ook daadwerkelijk bouwen. Met slimme mobiliteit focussen we op een goede bereikbaarheid en met Food Technology streven we naar een gezonde wijk.

Ook versnellen we de duurzame ambities: huizen die hun eigen energie opwekken zijn geen ambitie meer maar worden realiteit. We bouwen 1500 huizen voor diverse groepen: mensen die voor het eerst een huis kopen, voor expats uit de regio, voor oudere mensen. Samen leven en samen delen. In Brainport Smart District vallen de stukjes van de puzzel ineen. Hier krijgt het wonen van de toekomst vorm!